Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

To aids και ο έρωτας


Το aids... 

Τι είναι και πώς δρα ο HIV;
Ο HIV καταστρέφει μια κατηγορία κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που λέγονται CD4 λεμφοκύτταρα. Όταν ο αριθμός των CD4 λεμφοκυττάρων μειωθεί, ο οργανισμός δεν μπορεί να καταπολεμήσει τις ασθένειες που μπορεί έτσι να αποβούν  επικίνδυνες για τη ζωή.

Που βρίσκετε ο HIV;
Ο HIV βρίσκεται σε όλα τα βιολογικά υγρά του σώματος. Στο αίμα, στο σπέρμα και τα κολπικά υγρά και στο μητρικό γάλα. Ο ιός επιζεί έξω από τον ανθρώπινο οργανισμό για ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Τι σημαίνει <<οροθετικό άτομο>>;
Οροθετικό είναι το άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό (HIV) και μπορεί να μην έχει συμπτώματα. Μπορεί όμως πάντα να μεταδώσει τη μόλυνση.

Πως μπορούμε να προφυλαχθούμε από τον HIV;
• Σωστή χρήση προφυλακτικού, κάθε φορά, σε όλη τη διάρκεια και σε κάθε είδους σεξουαλικής επαφή, με κάθε ερωτικό σύντροφο.
• Αποφυγή χρήσης από κοινού αντικειμένων.
• Συμβουλευτική καθοδήγηση και έλεγχος για  HIV λοίμωξη στη γυναίκα που είναι ή σκοπεύει να μείνει έγκυος.
• Στις μητέρες με HIV λοίμωξη συνιστάται ως μέθοδος τοκετού η καισαρική τομή και η αποφυγή θηλασμού.  

Πως δε μεταδίδεται ο HIV;
Ο HIV δεν μεταδίδεται από:
• τη θάλασσα
• τον αέρα
• τα έντομα
• την τουαλέτα
• την κοινή χρήση μαγειρικών σκευών
• το σάλιο
• τη σωματική επαφή
• φιλιά κοινωνικά ή και βαθιά ερωτικά
• τον αμοιβαίο αυνανισμό
• τα ζώα

Πως μεταδίδεται Ο HIV;
Ο HIV μεταδίδεται:
• Με σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις με οροθετικό άτομο.
• Με τη μετάγγιση μολυσμένου αίματος ή παράγωγων αίματος.
• Από μητέρα που έχει μολυνθεί στο παιδί της, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή του θηλασμού.
• Με τη χρήση από κοινού αιχμηρών αντικειμένων. (ξυραφάκια, βελόνες κ.λπ.)

Πως μπορεί να μάθει κανείς αν έχει μολυνθεί από τον HIV;
Ο μόνος σίγουρος τρόπος να μάθει κανείς εάν έχει μολυνθεί από τον ιό είναι να κάνει το ειδικό τεστ. Αυτό ελέγχει την ύπαρξη αντισωμάτων για  τον ιό, που μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις μήνες για να ανατηχθούν.Το τεστ γίνεται δωρεάν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Το αποτέλεσμα της εξέτασης, είναι εμπιστευτικά. Ανακοινώνονται μόνο στο άτομο που εξετάστηκε. Το AIDS δεν μεταδίδεται με μια αγκαλιά!

Το AIDS μας αφορά όλους. Τα οροθετικά άτομα έχουν ανάγκη τη στήριξή μας, τη βοήθειά μας και τη αλληλεγγύη μας. Άλλωστε, το AIDS δεν μεταδίδεται με μια αγκαλιά. Μόνο η αγκαλιά μεταδίδεται.


και ο έρωτας!

Τι είναι ο Έρωτας;  Πως νιώθεις όταν ερωτεύεσαι; Υπάρχει ένας ορισμός; Ας προσπαθήσουμε..
Ας ξεκινήσουμε από τον τραγουδιστή του έρωτα και μετά ας ακούσουμε και... τους ερωτοχτυπημένους!

Έρωτας είναι θαρρώ ότι νοιώθω, αγγίζω και ζω ένα αθώο φιλί, ένα βλέμμα που στάζει ζωή έρωτας είναι θαρρώ ότι ψάχνω σε σένα να βρω, δυο σταγόνες ζωής, ένας τρόπος να πεις σ’ αγαπώ...    
Γιάννης Πάριος

Είναι κάτι που μπορεί να σε κάνει να πετάς στον ουρανό, να λάμπεις από ευτυχία, να νιώθεις ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο… αλλά και αυτό που μπορεί να σε κάνει να πονάς όσο τίποτα άλλο… να σε τσακίσει, να σε κάνει να νιώθεις ακόμα και να μην θες τη ζωή σου, να σε κάνει να δακρύζεις μέρα νύχτα, να μην μπορείς να βγάλεις την μορφή του απ’ το μυαλό σου ούτε ένα λεπτό…    Ο έρωτας δεν βλέπει εμφάνιση, θρησκεία, καταγωγή, περιουσία, κοινωνική τάξη, δεν βλέπει διαφορές… Βλέπει από την καρδιά στην καρδιά του άλλου…

Αγάπη...!!! Όταν ο καθένας μας τη νιώσει θα έρθουν τα πάνω κάτω.. Για την αγάπη μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε θυσίες.  Πολλοί κάποτε θα μας πουν Σ’ ΑΓΑΠΩ. Όμως μόνο ενας θα το εννοεί πραγματικά. Εκείνος δε θα μας το λέει μόνο με λόγια αλλά θα μας το δείχνει κάθε μέρα, χωρίς ψέμματα, συμφέρον και κοροϊδία. Μπορεί ίσως να μην το έχουμε ζήσει ακόμα αλλά κάπως έτσι φανταζόμαστε τη στιγμή που θα χτυπήσει και η δική μας καρδιά. Για την ώρα η θεωρία μας λέει ότι  όποιος αγαπάει δεν πληγώνει και ότι η αγάπη βασίζεται στην ειλικρίνεια, την αφοσίωση, την κατανόηση και την εμπιστοσύνη.

Είναι στιγμές ιδιαίτερες που γεμίζουν τη ζωή δυο ανθρώπων. Απολαμβάνουν τον χρόνο που περνούν μαζί και αυτό είναι το μόνο που τους νοιάζει. Δεν τους ενδιαφέρει ούτε το που βρίσκονται, ούτε ο χρόνος που περνάει παρά μόνο το ότι είναι μαζί. Αγαπιούνται, μοιράζονται, εκτιμάνε ο ένας τον άλλον.  

Υπάρχουν δυο πλευρές. Οι μαγικές στιγμές και ο πόνος όταν δεν υπάρχει ανταπόκριση. Αλλά, αγαπάς για να αγαπάς και όχι για να περιμένεις ανταπόδοση.

Είναι κάτι το καταπληκτικό αν και δεν συμβαίνει μόνο μια φορά. Χωρίς έρωτα δεν έχει νόημα η ζωή. Νιώθεις αλλιώς. Νιώθεις πιο όμορφα, πιο απελευθερωμένα. Είναι κάτι που μπορεί να σε απογειώσει αλλά και να σε τσακίσει.

Ο έρωτας μπορεί να ξεκινά από  μια δυνατή έλξη,  οδηγεί όμως  σε μία σχέση αλληλεγγύης, σεβασμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου